Aromatyczna zupa z ciecierzycą i soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna i pożywną zupa. Urzeka swym smakiem, zapachem i aromatem! Jest idealna na zimowy obiad, gdyż na długo syci:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - soczewica czerwona: 250 gramów
    - ciecierzyca z puszki (odsączona i opłukana): 410 gramów
    - pomidory krojone z puszki (bez skórki): 820 gramów
    - cebula (obrana i drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - imbir (2,5 cm kawałek korzenia, obrany i drobno posiekany): 1 sztuka
    - kolendra mielona: 3 łyżeczki
    - kmin rzymski: 2 łyżeczki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - wywar warzywny: 1 litr
    - kolendra swieża (posiekana): 0.33 szklanki
    - natka pietruszki (posiekana): 0.33 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - jogurt naturalny (do podania): 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aromatyczna zupa z ciecierzycą i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marokańska zupa z soczewicą2 1. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 5 minut cebulę, aż się zezłoci. Dodajemy czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory z puszki , przepłukaną soczewicę i wywar warzywny. Gotujemy przez pół godziny. Dodajemy ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
    Zupę nalewamy na talerze, podajemy z jogurtem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować