Arbuzowy sernik na zimno

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyjątkowy smak i wyjątkowy wygląd.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    4 jajka
    200g świeżego szpinaku
    250ml oleju roślinnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 szklanka mąki pszennej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka drobnego cukru

    Warstwa sernika zielonego:
    150g twarogu sernikowego z mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    150ml wrzącej wody
    Warstwa sernika białego:
    200g twarogu sernikowego z mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
    Sernik arbuzowy:
    3 galaretki arbuzowe
    400g miąższu arbuza
    400g twarogu sernikowego z mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    200ml wrzącej wody
    3 łyżki jagód leśnych
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Arbuzowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt szpinakowy:
    Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy z wyposażenia piekarnika wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na minimum godzinę. Ostudzone ciasto wyciągamy. Miskę, w której będzie nasz sernik wykładamy folią spożywczą. Wycinamy z ciasta okrąg, który wielkością pasuje do dna miski, w której będziemy przygotowywać sernik; a następnie paski o szerokości ok 1-1½cm, którymi wykładamy miskę układając pionowo, jeden obok drugiego.
    Warstwa zielonego sernika:
    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy będzie zimna wlewamy do sera wymieszanego z cukrem pudrem. Mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt i kolistymi ruchami rozprowadzamy do samej góry. Możemy się wspomóc pędzelkiem lub łyżką, by całość była nałożona równomiernie. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Warstwa białego sernika:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ser łączymy z cukrem pudrem, a następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy do żelatyny. Studzimy i postępujemy podobnie jak w przypadku zielonej warstwy- równomiernie rozprowadzamy po bokach i dole miski. Nim zastygnie układamy jagody na całej powierzchni. Im będzie ich więcej tym lepiej będą imitować pestki. Ja dałam ich zdecydowanie za mało! Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
    Warstwa arbuzowa:
    We wrzątku dokładnie rozpuszczamy galaretki arbuzowe i studzimy. Ser łączymy z cukrem pudrem, a miąższ arbuza miksujemy. Gdy galaretki przestygną łączymy je z arbuzem, a następnie powoli wlewamy do sera. Miksujemy na gładką masę i wylewamy do miski. Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem przykładamy do miski talerz, odwracamy, zdejmujemy folię spożywczą i kroimy sernik na zgrabne plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować