Arbuzowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Pyszny, orzeźwiający i pełen witaminek.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    -3 jajka,
    -0,5 szkl. mąki,
    -0,5 szkl. cukru.
    Masa serowa:
    -500ml śmietanki 30%,
    -4 serki homogenizowane,
    -8 łyżek cukru pudru,
    -pół arbuza,
    -5 łyżeczek żelatyny.
    Galaretka arbuzowa:
    -1 galaretka truskawkowa,
    -pół arbuza.
    -5 łyżek żelatyny.
    Dodatkowo:
    -jeżyny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Arbuzowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę i wsypywać małymi porcjami cukier, ubijać ok. 10 minut, dodać żółtka i ubijać tylko do połączenia składników. Delikatnie łyżką drewnianą wmieszać przesianą mąkę. Piec w temp. 170 stopni przez 20 minut.
  • 2. Masa serowa:
    -Zimną śmietankę ubić, dodać cukier, serki homogenizowane i ubijać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i zblenderować. Dodać żelatynę i dalej blendować.
    Cały czas ubijając śmietankę dodawać mniejszymi porcjami arbuza z żelatyną i połączyć.
    Odstawić do lekkiego ścinania się.
  • 3. Galaretka:
    Arbuza obrać i pokroić. Zblenderować. Żelatynę rozpuścić w wodzie (około pół szklanki) i zblenderować razem z arbuzem. Następnie galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i wymieszać z arbuzem.
  • 4. Biszkopt wyłożyć do tortownicy, wylać na to masę serową, układać jeżyny i pozostawić do ścięcia. Następnie delikatnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Arbuz Galaretka Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować