Arbuzowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę i wsypywać małymi porcjami cukier, ubijać ok. 10 minut, dodać żółtka i ubijać tylko do połączenia składników. Delikatnie łyżką drewnianą wmieszać przesianą mąkę. Piec w temp. 170 stopni przez 20 minut.
2.Masa serowa:
-Zimną śmietankę ubić, dodać cukier, serki homogenizowane i ubijać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Arbuza obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i zblenderować. Dodać żelatynę i dalej blendować.
Cały czas ubijając śmietankę dodawać mniejszymi porcjami arbuza z żelatyną i połączyć.
Odstawić do lekkiego ścinania się.
3.Galaretka:
Arbuza obrać i pokroić. Zblenderować. Żelatynę rozpuścić w wodzie (około pół szklanki) i zblenderować razem z arbuzem. Następnie galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i wymieszać z arbuzem.
4.Biszkopt wyłożyć do tortownicy, wylać na to masę serową, układać jeżyny i pozostawić do ścięcia. Następnie delikatnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze