Arbuzowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Pozbyć się pestek z ćwiartki arbuza, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiej miski. Dodać ser/jogurt oraz miód (5-6 łyżek). Całość potraktować blenderem. Masę połączyć z żelatyną - wlewać ją powoli ciągle mieszając całość blenderem. Masę przelać do średniej tortownicy lub do połowy małych szklaneczek. Schować do lodówki na około godzinę.
2.Masa sorbetowa
1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Pozbyć się pestek z ćwiartki arbuza, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiej miski lub specjalnego pojemnika dołączonego do blendera. Dodać miód (2-3 łyżki) i użyć blendera. Sok z arbuza połączyć z żelatyną - wlewać ją powoli ciągle mieszając całość blenderem. Masę wlać do tortownicy lub wypełnić szklaneczki.
3.Sernik/serniczki włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
*ilość miodu radzę regulować według własnych upodobań (można też dodać cukru zamiast miodu)
Komentarze