Arbuzowe serniczki

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

wykwintna_kolacja. Lekki, kremowo-soczysty deser, który przyciąga uwagę kolorem.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ser (ser na sernik w wiaderku/jogurt naturalny): 500 gramów
    - arbuz (mały): 0.5 sztuki
    - Żelatyna (do deserów w proszku): 3 łyżki
    - miód: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Arbuzowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa
    2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Pozbyć się pestek z ćwiartki arbuza, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiej miski. Dodać ser/jogurt oraz miód (5-6 łyżek). Całość potraktować blenderem. Masę połączyć z żelatyną - wlewać ją powoli ciągle mieszając całość blenderem. Masę przelać do średniej tortownicy lub do połowy małych szklaneczek. Schować do lodówki na około godzinę.
  • 2. Masa sorbetowa
    1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Pozbyć się pestek z ćwiartki arbuza, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiej miski lub specjalnego pojemnika dołączonego do blendera. Dodać miód (2-3 łyżki) i użyć blendera. Sok z arbuza połączyć z żelatyną - wlewać ją powoli ciągle mieszając całość blenderem. Masę wlać do tortownicy lub wypełnić szklaneczki.
  • 3. Sernik/serniczki włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

    *ilość miodu radzę regulować według własnych upodobań (można też dodać cukru zamiast miodu)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować