Arbuzowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksowke (20x12) wykladamy szczelnie folia aluminiową.
Jedna galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Studzimy.Około 1/3 galaretki wylewamy do foremki,wstawiamy do lodowki zeby stezała.
Do pozostałej zielonej galaretki dodajemy 60 ml smietany, mieszamy i wylewamy na zastygnieta zielona galaretke.
Wkladamy do lodowki.
2.Galaretki czerwone rozpuszczamy w 950 ml wrzatku,studzimy.Gdy bedzie juz zimna,ale nadal płynna,wylewamy ją na poprzednia galaretke.
Wstawiamy do lodowki i czekamy az zastygnie.
3.Rozpuszczamy zieloną galaretkę w 250 ml wrzatku,studzimy.Do 2/3 dodajemy pozostała smietankę, mieszamy i wylewamy na czerwoną galaretkę.Wkladamy do lodowki.Gdy warstwa ta zastygnie wylewamy pozostała galaretke zieloną.Wkładamy do lodowki.
Zostawiamy w lodowce przez noc.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Galaretkę wyjmujemy z formy i kroimy na ok 3 cm plastry.
Z kazdego plastra galaretki wycinamy trojkaty, tak aby przypominały arbuza.
Na kazdym kawałku galaretki malujemy wykałaczka kropki z czekolady, ktore imitują pestki.
Czekamy ok 10 minut,az kropki zastygną i podajemy.
Komentarze