Amur w galarecie

4.49 (166 ocen)

  • 60 min

W święta króluje u mnie dużo ryb pod różną postacią. Ale najbardziej lubię amura i karpia i to te ryby najczęściej goszczą u mnie na stole przez cały rok.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa z ryby np.amur
    włoszczyzna (marchew, seler+natka, pietruszka, por)
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    koperek do dekoracji
    1 kostka rosołowa warzywna
    sól
    żelatyna
    woda 1 litr
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania główne Ryba

Amur w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i lisic laurowy.
    Wkładamy kawałki ryby i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
    Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
    Na półmisek delikatnie połóż ugotowane kawałki ryby, udekoruj marchewką i koperkiem.
    Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli rybę na półmisku.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin,aż do stężenia.

Porady

Żelatynę zawsze rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Włoszczyzna Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować