Amur smażony

4.43 (210 ocen)

  • 30 min

Takie pyszne Amury hoduje mój szwagier, który ma własny staw z różnymi pysznymi rybami. Mam pewność ,że rybka jest świeża i wyhodowaną na zdrowej karmie. Mam nadzieję ,że mój mąż ze szwagrami za często nie będę szukali pretekstu,że muszą iść na ryby zamiast z nami żonami przebywać haha

  • 30 min

Składniki:

  • 2 Świeże ryby Amur (najlepsze gdy mają każda po 1,5kg)
    pieprz
    sól ziołowa
    przyprawa do ryb
    3 ząbki czosnku
    100 ml oleju

    mąka
    masło klarowane

Wystaw ocenę:

4.43 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Amur smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie na maśle klarowanym 1. Wypatroszone ryby myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki lub w dzwonki. Następnie mocno solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawiamy przyprawą do ryb. Na koniec nacieramy jeszcze czosnkiem i olejem ,aby przyprawy się zamarynowały i wkładamy do pojemnika przynajmniej na 20 minut. Ryby obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem. Smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.

Porady

Rybę najlepiej smażyć tylko i wyłączeni na maśle lub maśle klarowanym. Polecam każda rybę obtaczać tylko w mące, bez bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Masło klarowane Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować