Ciastka amoniaczki

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka, których smak znam od wielu lat. Z tego przepisu zawsze się udają, są miękkie, pulchne i przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1 kg mąki pszennej
    1,5 szkl śmietany 18%
    2 szkl cukru pudru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 łyżeczki amoniaku
    4 czubate łyżki smalcu
    4 żółtka

    Dodatkowo
    białko
    cukier kryształ do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej spore wgłębienie, do którego wlewamy żółtka, śmietanę, dodajemy cukry, amoniak i smalec. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
  • 2. Wałkujemy na grubość 5 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Kształty oczywiście mogą być dowolne. Każde smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
  • 3. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować