Proste, "zwykłe" ciastka, które piekła (i piecze nadal) moja babcia. Podczas ich pieczenia po domu unosi się specyficzny zapach amoniaku, dobrze znany właśnie z kuchni babci :) To smak dzieciństwa wielu z nas.
1 godz. 20 min
Składniki:
(2 duże blachy ciastek):
2,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki amoniaku
125 g masła lub margaryny
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciastek)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
cukier do posypania
Ciastka "amoniaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 - 40 minut.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, a drugą wkładamy do lodówki żeby nie straciła temperatury.
Radełkiem lub nożem wykrawamy kwadratowe ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każde ciastko rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min (ciastka lekko się zarumienią). Studzimy na kratce. Smacznego! :)
Komentarze