Ciastka "Amoniaczki"

4.98 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste, "zwykłe" ciastka, które piekła (i piecze nadal) moja babcia. Podczas ich pieczenia po domu unosi się specyficzny zapach amoniaku, dobrze znany właśnie z kuchni babci :) To smak dzieciństwa wielu z nas.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (2 duże blachy ciastek):
    2,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania)
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki amoniaku
    125 g masła lub margaryny
    1 jajko
    1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciastek)
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka "amoniaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 - 40 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, a drugą wkładamy do lodówki żeby nie straciła temperatury.
    Radełkiem lub nożem wykrawamy kwadratowe ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każde ciastko rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 min (ciastka lekko się zarumienią). Studzimy na kratce. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować