Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

4.5 (169 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyka na wielkanocnym stole

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bulion warzywny: 1 litr
    - boczek wędzony: 200 gramów
    - biała kiełbasa: 200 gramów
    - czosnek (rozgnieciony): 2 ząbki
    - cebula (zrumieniona na ogniu): 1 sztuka
    - suszone grzyby (umyte i namoczone): 5 sztuk
    - zakwas: 500 mililitrów
    - chrzan (tarty): 100 gramów
    - śmietana 36%: 500 mililitrów
    - jajka przepiórcze (ugotowane na twardo): 8 sztuk
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 szczypta
    - ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk do smaku: 1 szczypta
    ZAKWAS:
    - mąka żytnia: 2 szklanki
    - woda: 1.5 litra
    - chleb razowy (skórka): 1 sztuka
    - czosnek: 6 ząbków
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. W trakcie gotowania (po około 20 minutach) wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
  • 2. Następnie do żurku wlać zakwas i dodać chrzan oraz majeranek. Gdy się zagotuje zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz cząstkami jajek.
  • 3. Zakwas: Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalać gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować