Pieczony antrykot z wołowiny

  • wyświetlono: 3045 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- 4 antrykoty wołowe: 600 gramów
MARYNATA::
- oliwa z oliwek lub oleju: 4 łyżki
- musztarda Dijon: 2 łyżki
- sól morska: 1 szczypta
- grubo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
- groszek zielony Hortex: 300 gramów
- pomidory: 2 sztuki
- Ząbki czosnku: 2 ząbki
- masło: 60 gramów
SOS BARBECUE::
- ketchup: 300 mililitrów
- musztarda angielska: 1 łyżka
- sosu Worcester: 1 łyżka
- miód pszczeli: 100 mililitrów
- rozgniecione ząbki czosnku: 2 ząbki
- ocet jabłkowy: 2 łyżki
- wędzona czerwona papryka: 1 łyżeczka
- sól, czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
- papier do pieczenia Saga: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony antrykot z wołowiny

  • 1. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
  • 2. Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki się połączyły.
  • Papier do pieczenia Saga3. Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, doprawiając podczas smażenia solą morską i czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na papierze Saga i piec 5-8 minut (wedle własnych upodobań) w temperaturze 180°C.
  • 4. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.
  • Groszek Hortex5. Rozmrożony groszek Hortex przesmażamy na maśle dodajemy posiekany czosnek i pocięte w drobna kostkę pomidory bez pestek i skóry smażymy ok. 3 min i podajemy z stekiem i aromatycznym sosem barbecue.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadwarsztaty akademii kulinarnej4 antrykoty wołowe

Komentarze

Podobne przepisy

Wolnopieczona wołowina z konfiturą

Dodane przez: Stewa w Kuchni

Pieczona wołowina w powidłach

Moim niezawodnym sposobem na udany...

Krokiety z wołowiną

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z wołowiną

Syte krokiety wypełnione soczystym...

Paszteciki z wołowiną

Dodane przez: Cukiereczek

Paszteciki z wołowiną

Takie paszteciki z pewnością zaserwuje...

image-1u6h8lv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

Moja wersja węgierskiego dania...

Pieczona dynia

Dodane przez: Koper

Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami

Podobno Witold Gombrowicz bardzo...

Burrito z wołowiną

Dodane przez: PolskaGotuje

Burrito z wołowiną

Burrito to naleśnik z mąki pszennej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE