Kiedy brak świeżych grzybów, ratuję się zeszłorocznymi suszonymi.
Właśnie miałam chęć na taką, ugotowaną na masełku, smaczną i aromatyczną.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 spore garści suszonych borowików
mała włoszczyzna bez pora
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 większa cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietanki 18 %
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny do smaku
Zupa grzybowa z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w małej ilości ciepłej wody i pozostawić je na noc.
Do garnka z wodą dodawać po kolei pietruszkę i seler w całości, marchew, ziemniaki i cebulę pokrojone, na końcu pokrojone grzyby wraz z wywarem z nich. Wstawić do gotowania na małym ogniu, dodać masło i przyprawy. Gdy już wszystko będzie miękkie, wyłowić i wyrzucić seler i pietruszkę, zupę zabielić śmietaną, posypać natką pietruszki.
Komentarze