Zupa Krem z Brokułów

5 (192 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyszły w końcu długo wyczekiwane upały,a więc i menu pojawiło się lżejsze :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średni świeży brokuł
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    1 mały korzeń selera
    2 ząbki czosnku
    4 średnie ziemniaki
    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
    sól i pieprz do smaku
    kmin rzymski do smaku
    Dodatkowo:
    śmietana 18 %
    grzanki lub słomka ptysiowa
    ziarna słonecznika
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa brokułowa

Zupa krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem. 1. Ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka.
    Warzywa obrałam,umyłam i starłam na grubych oczkach tarki,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy.
    Czosnek po obraniu przecisnęłam przez praskę.
    Brokuł wrzuciłam na chwilę do zimnej wody,wodę odlałam,następnie podzieliłam na mniejsze różyczki.
    Na łyżce oleju zeszkliłam marchew,pietruszkę i seler,na koniec wrzuciłam czosnek i po ok.2 min.całość przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem.
    Wrzuciłam brokuł i ziemniaki,
  • Zupa krem. 2. dodać kmin,dosłownie na czubku łyżeczki,żeby nie zepsuć smaku,całość gotowałam 20 min.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Po przestygnięciu zupę zblendować.

Porady

Podawać z kleksem śmietany,grzankami posypane ziarnami słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować