Ziołowy - czosnkowy chlebek odrywany z dodatkiem czarnuszki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ten wspaniały chlebuś jest KRÓLEM każdej domowej imprezy i nie tylko. Jest przepyszny, puszysty i o cudownym kuszącym zapachu - ciężko mu się oprzeć, idealny zarówno sam jak i do różnego rodzaju dipów warzywnych. Na sylwestra sprawdzi się doskonale. Polecam go zrobić podwójnej lub potrójnej porcji bo znika ekspresowo.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej na pizzę
    1 opakowanie 8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    duża szczypta soli
    1 łyżka ziaren czarnuszki

    masełko ziołowo - czosnkowe:

    100 g miękkiego masła
    garść posiekanej natki pietruszki
    garść posiekanej zielonej natki z czosnku
    garść posiekanego koperku
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    garść posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz do smaku
    2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżka pasty szpinakowej lub garść bardzo drobno posiekanego młodego szpinaku
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przystawki

Ziołowy - czosnkowy chlebek odrywany z dodatkiem czarnuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wsypujemy czarnuszkę i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Gotowe chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min.
    ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ).

    Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180-200 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Porady

z podanych porcji wyszły mi 3 chlebki w tortownicy 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować