Ziołowe spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne spaghetti z mięsem mielonym wzbogacone aromatem mieszanki wspaniałych ziół.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g koncentratu pomidorowego (2 małe słoiczki po 200 g)
    600 g mięsa (szynka/łopatka/karkówka)
    1 duża cebula

    po łyżeczce:
    - czosnku granulowanego
    - bazylii
    - oregano
    - ziół prowansalskich

    op. 400 g makaronu spaghetti

    sól
    pieprz
    cukier
    olej

    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziołowe spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wykładamy koncentraty. Słoiczki po nich napełniamy wodą, zakręcamy i potrząsamy. Następnie taką płukankę również wlewamy do garnka. Tak przygotowaną bazę do sosu doprawiamy solą i cukrem do smaku.
  • 2. Mięso kroimy na kawałki, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, następnie smażymy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy się zrumieni, mięso dodajemy do sosu.
  • 3. Na tej samej patelni na odrobinie oleju i z odrobina soli zrumieniamy posiekaną cebulę, ją również dodajemy do sosu. Sos zagotowujemy i doprawiamy ziołami.
  • 4. W większym garnku gotujemy al. dente makaron spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (można suchy makaron raz czy dwa przełamać na pół). Ugotowany makaron przelewamy wodą i odcedzamy.
  • 5. Sos łączymy z makaronem dokładnie mieszając. Porcje spaghetti nakładamy na talerze i posypujemy startym na małych oczkach żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować