Zapiekanka ziołowe bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według opakowania z dodatkiem soli ( 1 łyżka ). Odcedzić.
2.Mięso oczyścić i zmielić w maszynce. Mięso doprawić solą ( 1 łyżeczka ), pieprzem, papryką i przyprawą do mięs. Delikatnie wymieszać.
Czosnek podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso, lekko podsmażyć. Potem dolać wody. Chwilę gotować aż mięso zmięknie. Dodać przecier i ketchup. Wymieszać. Na koniec dodać oregano i majeranek.
3.Mięso przełożyć do makaronu. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć małe kulki mozzarelli pokrojone na pół ( kilka sztuk ). Na to wyłożyć makaron z mięsem. Następnie resztę kulek mozzarelli pokrojonych na pół. Na to ser żółty oraz pokrojony w plastry pomidor. Posypać ziołami prowansalskimi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Komentarze