Spaghetti bolognese ze świeżymi ziołami

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Udało mi się dziś stworzyć spaghetti idealne :) Gęsty i aromatyczny sos wzbogacony czosnkiem, świeżą bazylią i oregano... To jest to!

  • 40 min

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -1 l passaty pomidorowej
    -1 papryka czerwona
    -2 duże cebule
    -2 duże ząbki czosnku
    -5 gałązek świeżej bazylii
    -10 gałązek świeżego oregano
    -1 łyżka majeranku
    -1/2 łyżeczki cukru
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    dodatkowo:
    -1 opakowanie makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Spaghetti bolognese ze świeżymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy. Solidnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
  • 2 2. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  • 3 3. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulkę i paprykę przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut, mieszając.
  • 4 4. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną bazylię i oregano, dokładnie mieszamy. Sosem polewamy ugotowany makaron spaghetti. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować