Udało mi się dziś stworzyć spaghetti idealne :) Gęsty i aromatyczny sos wzbogacony czosnkiem, świeżą bazylią i oregano... To jest to!
40 min
Składniki:
-1 kg łopatki wieprzowej bez kości
-1 l passaty pomidorowej
-1 papryka czerwona
-2 duże cebule
-2 duże ząbki czosnku
-5 gałązek świeżej bazylii
-10 gałązek świeżego oregano
-1 łyżka majeranku
-1/2 łyżeczki cukru
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Spaghetti bolognese ze świeżymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Solidnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
2.W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
3.W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulkę i paprykę przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut, mieszając.
4.Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną bazylię i oregano, dokładnie mieszamy. Sosem polewamy ugotowany makaron spaghetti. Smacznego!
Komentarze