Mój pierwszy wieniec i makowiec:) i tylko tyle zostało do zdjęcia więc chyba nieźle smakuje:)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 opakowania drożdży instant
100 g cukru
200 ml mleka
125 margaryny
1 jajko
Nadzienie:
100 g rodzynek
100g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 ml amaretto
160 g mielonych migdałów
50 g maku
100 g cukru trzcinowego
120 ml śmietany 30%
Polewa:
5 łyżki wody
2 łyżki kakao
½ szklanki cukru pudru
50 g margaryny
100 g mlecznej czekolady
Wieniec makowo-bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko pogrzać, margarynę roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i przesiany cukier. Wymieszać.
2. Dodać jajko oraz przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Dno miski wysypać mąką i położyć ciasto.
3.Lekko posypać z góry mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm.
4.Nadzienie:
Morele i śliwki pokroić na paseczki. Razem z rodzynkami przełożyć do miseczki i zalać amaretto. Odłożyć na 30 minut.
5.Następnie dodać do miski mielone migdały, cukier trzcinowy. Na suchej patelni uprażyć mak i także dodać go do miski. Wymieszać. Wlać śmietankę i wszystko dobrze wymieszać.
6.Wykonanie:
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w roladę ( od dłuższego boku). Następnie oba końce złączyć ze sobą tworząc wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też użyć tortownicy z kominem). Piec około 60 minut w 180 st. Ostudzić.
7. Polewa:
Do rondelka dodać cukier i kakao. Wymieszać. Wlać wodę i znów wymieszać. Podgrzewać do zagotowania ca chwile mieszając. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Ogrzewać nadal aż się rozpuści. Na koniec dodać kawałki czekolady i także ogrzewać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Ostudzić i polać wieniec. Smacznego!
Komentarze