Wieniec makowo migdałowy

  • wyświetlono: 86 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu.

mysza75
  • 8 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

masa marcepanowa:

250 g migdałów

3/4 szklanki cukier kryształ

1 łyżka miodu

150 g cukru pudru

1 łyżeczka olejku migdałowego

1/3 szklanki wody



ciasto:


200 g mąki pszennej typ 500

100 ml mleka letniego

3 żółtka

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 dkg drożdży

1/4 szklanki oleju rzepakowego


pozostałe:

masa makowa gotowa z puszki 50 dkg

1 żółtko

olej rzepakowy

migdały do dekoracji


pralinki:

160 g ciastek typu herbatniki

80 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady białej

1 łyżeczka masła

wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec makowo migdałowy

  • 1. Masa marcepanowa:



    Marcepan:

    Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma, zawijam w folię i wstawiam do lodówki.


    Pralinki:


    Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję do nich 40 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Masę zagniatam, wstawiam do lodówki. Z masy migdałowej formuję sześć kulek małych, które obklejam masą ciasteczkową i kulam kulki. Pozostałą czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej łyżkę masła. Trzy kulki polewam czekoladą gorzką, a trzy czekoladą białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pamiętajmy, że miseczka z czekoladą nie może sięgać dna wody, musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna.


    Ciasto:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, żółtka, cukier i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.

    Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową. Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku. Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smaruję oliwą, wykładam do niej wieniec, odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 40-45 minut aż się zrumieni. Jak ostygnie dekoruję wieniec pralinkami które przyklejam na roztopioną czekoladę która mi została. Dekoruję czekoladą płynną, migdałami obranymi ze skórki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomigdałymakwieniecczekolady

Komentarze

Podobne przepisy

tort wieniec bananowy

Dodane przez: viola_dn

Tort Wieniec z bananami

Kakaowy tort w kształcie wieńca...

Wieniec.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

Taki wieniec można przygotować...

Wieniec Z Białym Makiem

Dodane przez: gotowanietoproste

Wieniec Z Białym Makiem

W tym roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich...

Makowa Panienka

Dodane przez: luna341

Makowa Panienka

Makowa Panienka swoją nazwę zawdzięcza...

Makowa delicja

Dodane przez: PatiGotuje

Makowa delicja

Makowi biszkopt z konfiturą truskawkową...

Makowa chmurka

Dodane przez: dorota w

Makowa chmurka

Najlepszy makowiec zrobiony na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE