Wieniec makowy

  • wyświetlono: 2081 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis inspirowany rogalami św. Marcina. Nie umiem zawijać małych rogalików więc zrobiłam jeden konkretny z takim samym środkiem.

  • 200min

Składniki

*ciasto drożdżowe*
-3 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-pół kostki drożdży
-niecała szklanka mleka
-2 żółtka i jedno całe jajko
-1/4 kostki margaryny
-sok z połowy cytryny

*makowy środek*
-200 g maku
-75 g migdałów
-skórka z 1 pomarańczy
-szklanka orzechów włoskich
-1 i 1/2 szklanki rodzynek
-140 g biszkoptów
-szklanka cukru
-5 łyżek wody
-1/4 kostki masła
-4 jajka
-olejek migdałowy do smaku

*dodatkowo*
-sok z połowy cytryny
-pół szklanki cukru pudru
-15 orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec makowy

  • 1. Mak przepłukać, gotować przez 25 minut, odcedzić i dwukrotnie zmielić.
    Orzechy i migdały zmielić, skórkę pomarańczową sparzyć i drobno posiekać, rodzynki posiekać nożem.
    Masło stopić w dużym garnku, dodać cukier i wodę. Podgrzewać tak długo aż cukier się stopi, cały czas mieszając. Następnie dodać orzechy, skórkę, rodzynki,mak i olejek migdałowy. Podgrzewać aż wszystko połączy się i cały czas mieszać. Wystudzić. Dodać do masy skruszone w mikserze biszkopty i jajka. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • 2. Drożdże zalać w kubku niewielką ilością mleka, dodać trochę cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na gładką masę. Margarynę topimy w kubeczku. Po wyrośnięciu drożdży przelewamy je do przesianej mąki, dodajemy margarynę, jajka, sok z cytryny, pozostałe mleko i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. pół godziny, w ciepłym miejscu.
  • 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy, na duży płat, wykładamy cały farsz zostawiając "puste" brzegi. Ciasto rolujemy i sklejamy, sczepiamy 2 końcami tak aby powstał wieniec. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy bardzo ostrym nożem co 1 cm, brzegi lekko układamy palcami. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy 150 stopni. W momencie kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę pieczemy przez ok. 45-50 minut.
    Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto nie jest gorące polewamy je lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (lukier ma być gęsty jak kisiel) i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

W oryginalnym przepisie jest biały mak, niestety w moim sklepie o takim nie słyszeli.
Masa makowa przed dodaniem jajek nie musi być całkowicie wystudzona- tylko na tyle żeby jajka nie ścięły się.
Można zmniejszyć ilość cukru i zastąpić to miodem. Wtedy miód dodajemy też do masła i wody, podgrzewamy i dalej już postępujemy tak samo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylamakmakowiecciasto drożdżowerogalwieniecświęty Marcin

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec frankfurcki

Dodane przez: RedakcjaPP

Wieniec frankfurcki

Mama zawsze piekła go na święta....

image-1he58ho

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocny wieniec frankfurcki

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo...

Wielkanocny wieniec z marcepanem

Dodane przez: anemon

Wielkanocny wieniec z marcepanem

Drożdżowy wieniec z nadzieniem...

Makowy pleśniak

Dodane przez: dorota w

Makowy pleśniak

Jedna z najlepszych wersji makowca....

Wieniec drożdżowy z makiem

Dodane przez: joanna30

Wieniec drożdżowy z makiem

Inna wersja świątecznego makowca....

Wieniec dyniowy

Dodane przez: Świeca Urszula

Wieniec dyniowy

Ciasto z dyni to idealny wypiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE