Torcik czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkopta, czyli ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i lekko ubijamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w małej tortownicy około 50 minut. Następnie przygotowujemy galaretki- 2 galaretki wiśniowe + jogurt/ 1 galaretka wiśniowa + wiśnie. Czekamy aż delikatnie zgęstnieją. Biszkopt po upieczeniu należy przekroić na dwa równe placki.Najpierw wylewamy galaretkę z jogurtem i wkładamy na chwilkę do lodówki, następnie wyjmujemy i wylewamy następną galaretkę tym razem tę z wiśniami i na chwilkę wstawiamy do lodówki, a po chwili kładziemy drugą część biszkopta. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową. Z mlecznej czekolady strugamy wiórka i nimi ozdabiamy wierzch ciasta.
Komentarze