Szczępiaste racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewany ½ szklanki mleka, dodajemy 3 łyżki mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz rozczyn do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie dodajemy jajka, sól, resztę mąki oraz pozostałe mleko (podgrzane). Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając margarynę. Całość mieszamy około 20 min.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
2.Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ciasto nakładany na olej za pomocą łyżki. Łyżkę wcześniej maczamy w ciepłym oleju, wtedy ciasto będzie nam dobrze od niej odchodzić.
3.Smażymy z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniczku
4.Ja posypuje te racuchy cukrem pudrem, ale jeśli mam więcej czasu podaje je polane polewą czekoladową
Komentarze