Racuchy

4.98 (178 ocen)

  • 60 min

Stary, sprawdzony przepis a racuchy drożdżowe, smażone na głębokim oleju niczym pączki. Dzieci je uwielbiają, ale i dorośli nimi nie pogardzą.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 4-5 osób

    1 szklanka mleka
    2 dkg świeżych drożdży
    2 jajka
    cukier waniliowy
    5 płaskich łyżek cukru kryształu
    ok 30 dkg mąki pszennej

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Racuchy Dania główne

Racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn na racuchy 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Z 30 dkg mąki odbieramy 2 łyżki, dodajemy do mleka razem z cukrem waniliowym i drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut w cieple do wyrośnięcia.
  • Wyrabiamy ciasto na racuszki 2. Jajka ucieramy z cukrem, powoli wlewamy rozczyn drożdżowy oraz dosypujemy mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut w cieple do wyrośnięcia.
  • Łyżką kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor 3. W garnku grzejemy olej i na gorący wrzucamy po łyżce wyrośniętego ciasta. Smażymy na rumiany kolor i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować