Szarlotka z bakaliowym krokantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy lub 4 równe części i rozwałkować. Na jedną nałożyć krokant bakaliowy. Piec każdą z osobna na jasnozłoty kolor. Jeszcze ciepłe placki przekładać gorącą masą jabłkową.
2.Krokant bakaliowy: Masło, cukier i miód zagotować razem z mlekiem. Dodać bakalie i cały czas mieszając prażyć przez ok. 3 minuty. Chłodną masę przełożyć na surowe ciasto. Upiec.
3.Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować.
Komentarze