Szarlotka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, pół szklanki cukru, mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części, dwie duże i jedną mniejszą. Jedną dużą i mniejszą przekładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażarce.
Dużą tortownicę (np. 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wyklejamy spód pozostałym ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i bezpośrednio na spód kroimy w cienkie plasterki/kawałki, tak aby powstała kolejna warstwa. Następnie wyjmujemy z zamrażarki małą kulkę ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach tarki na ułożone jabłka. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy jako kolejną warstwę. Ostatnią część ciasta z zamrażarki ponownie ścieramy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na wyłożone białka. Tortownicę umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, w funkcji góra-dół. Pieczemy przez około godzinę. Pod koniec, jeżeli kruszonka zacznie się za mocno rumienić warto przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Ciacho podajemy obsypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub sosem malinowym. Smacznego!
Komentarze