Szarlotka tutti frutti

4.78 (240 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna szarlotka urozmaicona lekką pianą i kruszonką. Idealna do weekendowej kawy i herbaty.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
    1,5 szklanki cukru
    200 g schłodzonego masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1,2 kg słodko-kwaśnych jabłek, np. Ligol
Wystaw ocenę:

4.78 (240 ocen)

Szarlotka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, pół szklanki cukru, mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części, dwie duże i jedną mniejszą. Jedną dużą i mniejszą przekładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażarce.
    Dużą tortownicę (np. 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wyklejamy spód pozostałym ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i bezpośrednio na spód kroimy w cienkie plasterki/kawałki, tak aby powstała kolejna warstwa. Następnie wyjmujemy z zamrażarki małą kulkę ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach tarki na ułożone jabłka. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy jako kolejną warstwę. Ostatnią część ciasta z zamrażarki ponownie ścieramy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na wyłożone białka. Tortownicę umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, w funkcji góra-dół. Pieczemy przez około godzinę. Pod koniec, jeżeli kruszonka zacznie się za mocno rumienić warto przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
    Ciacho podajemy obsypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub sosem malinowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować