sufleciki mięsno-serowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Te mięsne babeczki są niezwykle delikatne, niczym suflet. Przepysznie smakują na ciepło ale na zimno jako przekąska też są dobre. Zrobiłam je ostatnio na rodzinny obiad i gościom bardzo smakowały, przepis od razu poszedł w świat

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    2 jajka
    200 ml kefiru (lub maślanki)
    1 i 1/2 łyżki mąki
    koperek i szczypiorek
    200 g żółtego sera
    70 g majonezu
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    przyprawa do kurczaka lub gyrosa
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sufleciki mięsno-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić drobno, obtoczyć w papryce i przyprawie i usmażyć na oleju. Przestudzić. Ser zetrzeć na tarce, szczypiorek i koperek posiekać. W misce rozmieszać jajka, mąkę i kefir. Dodać pozostałe składniki (dwie łyżki sera odłożyć), wymieszać. Foremki nasmarować olejem i nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Wierzch posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20-30 minut.

Porady

Uwaga techniczna: jeśli chcecie zjeść je na gorąco, od razu po upieczeniu to najlepiej upiec je w takich aluminiowych foremkach albo w silikonowej na babeczki, bo z takich najłatwiej je wyjąć. Ciasto jest delikatne więc ciężko się wyjmuje na gorąco. Najlepiej trzymają kształt jak wystygną, więc jeśli chcecie podać je na zimno, nie wyjmujcie od razu z foremek. Jeśli mam więcej czasu dodaję jeszcze groszek i paprykę. Można dowolnie kombinować z dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować