Śledzie w zalewie octowej z warzywami

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

U nas w domu bardzo często przygotowuję śledzie i staram się aby za każdym raczej były inaczej podane.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi
    Zalewa octowo - warzywna:
    1l wody
    2/3 szklanki octu 10%
    ¾ szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    Ząbek czosnku
    1 czerwona papryka
    500g pieczarek
    200g ogórków kiszonych
    3 duże cebule
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w zalewie octowej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dobrze wymoczyć wodzie lub mleku aby pozbyły się nadmiaru soli. Paprykę pokroić w paski, cebulę w grubsze piórka. Pieczarki i ogórki w talarki. Wodę zagotować z cukrem, octem, solą, czosnkiem, zielem i liściem. Gdy zawrze dołożyć pokrojone warzywa. Gotować razem ok. 5 minut, cebula ma być dość miękka, ale jeszcze chrupiąca. Do wystudzonej zalewy włożyć pokrojone w kawałki śledzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować