Śledzie po sułtańsku

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole jest zdecydowanie śledź. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy też po japońsku – jest symbolem postu i wyczekiwania.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    200 ml przecieru pomidorowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    100 ml oleju
    150 g rodzynek
    3 średnie cebule
    1 łyżeczka sosu tabasco*
    1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je na dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.

Porady

-Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach * ilość sosu możemy dopasować według własnych smaków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować