Sernik z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,

    1 szklanka cukru,

    14 łyżek kaszy manny,

    0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,

    2 paczki herbatników po 200 g każda,

    3 dowolne galaretki,

    1 opakowanie bitej śmietany,

    3 szklanki gotowanej wody ( do galaretek ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • sernik 2. W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.
  • sernik 3. W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować z pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.
  • sernik 4. Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.
  • sernik 5. Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę (nie musi być stężała). Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.
  • sernik 6. Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.
  • sernik 7. Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.
  • sernik 8. Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować