Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać naprzemienne porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na końcu dodać kakao. Ciasto przełożyć na blachę (40x24) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Krem: Zagotować mleko z kasza manną, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, cały czas ucierając dodawać porcjami zimną kaszę.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Równomiernie rozsypać wiśnie.
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, cukier puder, a na końcu po trochę wlewać mleko, tak aby polewa była bardziej płynna. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze