Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    140 g ciemnych ciastek maślanych
    70 g masła
    Masas serowa:
    500 g twarogu chudego
    350 ml śmietany kremówki
    250 serka mascarpone
    350 g czekolady białej
    Frużelina wiśniowa:
    500 g wiśni *
    130 g cukru **
    50 ml zimnej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Masa serowa:
    Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Frużelina wiśniowa:
    Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Przed podaniem sernik dekorujemy porcją frużeliny wiśniowej.
    * można użyć mrożonych owoców
    ** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

Porady

Tak przygotowana frużelina, przechowywana w lodówce ma ok 7 dni trwałości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować