Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

4.5 (144 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenia sera, białej czekolady i owoców

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 24/24cm

    500g serka mascarpone
    250g sera z wiaderka
    150g białej czekolady
    250g śmietany 36-30%
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
    około 500g borówek
    kilka moreli

    Wierzch:
    borówki
    2 galaretki ciemne

    Spód:
    duże op podłużnych biszkoptów
    200g kremu czekoladowego np.Nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać woda, odstawić do napęcznienia.
    Czekoladę połamać zalać gorącą śmietanką, rozpuścić, zalać napęczniałą żelatynę, mieszając dokładnie rozpuścić.
    Wystudzić.
  • 2. Sery utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, miksując wlać rozpuszczoną w śmietance czekoladę z żelatyną, dokładnie zmiksować.
    Do masy serowej dodać borówki i pokrojone morele.
  • 3. Biszkopty pokruszyć.
    Nutellę rozpuścić z kąpieli wodnej lub mikrofali, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami.
  • 4. Dno tortownicy wyłożyć folia spożywczą, wyłożyć ciastka, docisnąć, na ciastka wylać masę serową, odstawić do schłodzenia.
  • 5. Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku , wystudzić, do wystudzonych dodać borówki, odstawić do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.
    lekko tężejące galaretki wylać na sernik, schłodzić najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować