Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa serowa:
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    1 łyżka cukru waniliowego
    6 jajek
    szczypta soli
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

    Frużelina:
    1 kg wiśni
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    cukier brązowy do smaku

    Dodatkowo:
    10 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.
  • 3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
  • 4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.
  • 5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować