Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

  • wyświetlono: 565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Masa serowa:
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
1 łyżka cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

Frużelina:
1 kg wiśni
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
cukier brązowy do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.
  • 3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
  • 4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.
  • 5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakisernikDeserna słodkoWiśnieser białymój pomysłowocepodwieczorekz seremdla gościz czekoladaCiasto na latosernik z owocamisernik z wiśniaminabiałserowiecowocowe ciastowiśnioweserowniksernik na latoprzepis_miesiąca1000sernik z frużeliną wiśniową
 

Komentarze

Podobne przepisy

oszukany sernik

Dodane przez: bieniaszka

Oszukany sernik z czereśniową frużeliną

Doskonałe połączenie ,,sernika''...

Wiśniowa frużelina

Dodane przez: dorota w

Wiśniowa frużelina

Frużelinę równie dobrze można zrobić...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: capri

sernik z białą czekoladą i karmelem

delikatny i kremowy, nie za słodki,...

Sernik podwójnie owocowy

Dodane przez: Ejszetka

Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową...

Sernik wygląda rewelacyjnie i też...

sernik z brzoskwiniami i czekoladą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z brzoskwiniami i czekoladą

Jest to najszybszy do wykonania...

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Dodane przez: Iwona75

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

Pierwszy raz robiłam takie placuszki...