Sernik na zimno z frużeliną wiśniową

4.45 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło na wiśnie i też wyszło super. Polecam, skusicie się?

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 16-18cm:
    – 125g herbatników kakaowo-maślanych
    – 50g masła
    – 250g twarogu półtłustego
    – 250g serka mascarpone
    – 4 łyżki cukru pudru
    – 100g białej czekolady
    – 500g mrożonej wiśni
    – 2 łyżki cukru
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    – 50ml wody
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić lub pokruszyć wałkiem, dodać roztopione masło. Całość wymieszać dokładnie. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać na dno formy masę z herbatników. Za pomocą szklanki lub łyżki docisnąć masę i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
    Owoce wsypać do rondelka, posypać cukrem, zagotować i gotować przez około 5 minut.
    Twaróg rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać mascarpone, roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę owoców (bez syropu) wyłożyć na masę z herbatników. Na wiśnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do reszty owoców i podgrzać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na masę serową, wyrównać i gotowe.
    Schłodzić serniczek w lodowce przez minimum 3-4h. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować