Sernik królewski

4.5 (153 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny sernik, idealny na każdą okazję!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    150 g masła
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę serową:
    1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    250 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na kruche ciasto:
    Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy do reszty składników na ciasto kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.
    Przepis na masę serową:
    Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
    Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy go na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować