Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki i pyszny obiad!

  • 40 min

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
    1/4 cebuli białej
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    Śmietana 18%

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Ćwiartkę cebuli również ścieramy na małych oczkach. Całość odsączamy z nagromadzonej wody. Następnie dodajemy mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie średnio gęsta, jednolita masa.
    Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i nakładamy po ok. 1 łyżce masy formując z nich placki. Smażymy na złoto z każdej strony. Po usmażeniu, placki odkładamy na ręcznik papierowy.

Porady

Placki podajemy na ciepło z dodatkiem np. śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy