Sernik gotowany przekładany

4.24 (312 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto, sernik gotowany przełożony trzema spodami z polewą, posypany orzechami. Ciasto rozpływa się w ustach, robi się je łatwo i przyjemnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na blaszkę 25x25cm

    SKŁADNIKI

    3 SPODY

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
    -3 jajka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -200g zimnego masła lub margaryny

    MASA SEROWA

    -750g sera białego tłustego
    -3 jajka
    -1 cukier waniliowy
    -200g masła lub margaryny
    -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
    -250ml mleka
    -3/4 szkl cukru

    DODATKOWO

    -100g czekolady mlecznej
    -1 płaska łyżka kakao
    -50g masła
    -3 łyżki mleka
    -trochę zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.24 (312 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik gotowany przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spody 1. Składniki na 3 spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, tak postępujemy z całym ciastem. Mamy mieć 3 spody.
  • masa serowa 2. MASA SEROWA

    Ser mielimy.
    Do garnka dajemy masło z cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy ser, mieszamy na gładką masę,
    zmniejszamy ogień i dodajemy jajka, energicznie mieszamy. Następnie w 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia.
  • ciasto przekładamy 3. Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką.
  • ciasto 4. Po około 30 minutach przygotowujemy polewę, do miski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki-najlepiej na noc . I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi i jest pyszne :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować