Sernik gotowany-przekładany plackami miodowymi

4.5 (174 ocen)

Najlepsze ciasto jakie pamiętam z dzieciństwa :)

Składniki:

  • CIASTO NA 3 PLACKI (36x24cm) duża blaszka prostokątna
    4 szklanki mąki
    3 żółtka
    1 całe jajko
    1 kostka masła
    4 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżka sody
    1 szklanka cukru

    MASA SEROWA GOTOWANA
    1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    200g margaryny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    (do masy można dodać rodzynki)

    POLEWA DESEROWA
    50g margaryny
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany-przekładany plackami miodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą osobno wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok 15 minut jeden. Wystudzić.
  • 2. MASA SEROWA- margarynę rozetrzeć w garnuszku z cukrem i jajkami. Zagotować na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuścić w zimnym mleku. Do masy dodać ser i mleko z mąką, zagotować ciągle mieszając by masa się nie przypaliła, bo ma do tego tendencję. Gorącą masą przekładać placki.
  • 3. Składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ciągle mieszając. Zagotować i gorącą polewą polać ciasto. Dodatkowo można posypać kolorową posypką lub innymi cukiereczkami, jak kto woli :)

    Sernik ten najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Placki stają się wilgotne, masa gęsta i ciasto dobrze się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować