Schab z kostką zapiekany z serem i boczkiem wędzonym w towarzystwie ziołowych ziemniaczków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Każde mięso pieczone z kostką ma o wiele lepszy smak, jest bardziej soczyste. Udało mi się nabyć w małym sklepiku właśnie takie kotlety schabowe z kostką i postanowiłam zrobić je w postaci pieczonej z dodatkiem małych ziemniaczków, obiad wyśmienity :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu z kostką
    1 kg małych ziemniaczków wcześniej ugotowanych w mundurkach na półtwardo
    200g startego topliwego sera, najlepiej mozzarella
    200 g boczku wędzonego w plastrach
    sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa do ziemniaków
    do zamarynowania mięsa:
    4 łyżki oleju, 4 ząbki przeciśniętego czosnku, majeranek, papryka słodka, 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżeczka musztardy
    do ziemniaków : 1 łyżka masła
    szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab z kostką zapiekany z serem i boczkiem wędzonym w towarzystwie ziołowych ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zamarynować kotlety, wstawić do lodówki.
    Ugotowane ziemniaczki obrać, brytfannę wysmarować olejem, ułożyć porcje mięsa, podlać bulionem i piec pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem ).
    Po tym czasie wyjąć, obłożyć przyprawionymi posmarowanymi masłem ziemniaczkami, mięso posypać tartym serem i obłożyć plastrami boczku, wstawić do dalszego pieczenia na 15 - 20 minut już bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować