Sałatka z cukinii i buraków do słoików

4.43 (211 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraczków
    1 kg cukinii
    200 g cebuli
    3/4 szklanki octu
    pół szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki soli
    czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.43 (211 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z cukinii i buraków do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z cukinii i buraków do słoików 1. Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach

    Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałem. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody.

    Cebulę pokroiłem w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałem z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłem na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąłem wytworzony sok, przelałem cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnąłem na sitku.

    Umieściłem warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotowałem i gotowałem ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyłem sałatkę do słoików, szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 125 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cukinia Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować