Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę do słoików)

4.79 (229 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 2,5-3 kg ugotowanych czerwonych buraków
    * 1 kg cebuli
    * 1 kg papryki
    Na zalewę:
    * 250 ml oleju
    * 250 ml octu
    * 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
    * 0,5 l wody
    * 1 łyżka czubiasta soli
Wystaw ocenę:

4.79 (229 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak.
    Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.
    Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.
  • 2. Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.
    Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.
    Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu.
    Przechowuje się bardzo dobrze.
    Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Buraki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować