Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
* 2,5-3 kg ugotowanych czerwonych buraków
* 1 kg cebuli
* 1 kg papryki
Na zalewę:
* 250 ml oleju
* 250 ml octu
* 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
* 0,5 l wody
* 1 łyżka czubiasta soli
Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak.
Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.
2.Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.
Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.
Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu.
Przechowuje się bardzo dobrze.
Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.
Komentarze