Klasyczny i prosty przepis na rybę po grecku którą można serwować na ciepło i na zimno. Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo u nas w menu na święta Bożego Narodzenia.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz
2 marchewki
1 spora pietruszka korzeń
pół małego selera
2 średnie cebule
ok. 50 gramów przecieru pomidorowego
sól
pieprz
3/4 kulki ziela angielskiego
2/3 liście laurowe
szczypta cukru
sok z cytryny
olej do smażenia
Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania.
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na dowolnej wielkości kawałki przyprawiamy solą, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor .
2.Warzywa obieramy.
Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa na zapałkę.
3.Cebulę krótko podsmażamy na oleju następnie dodajemy warzywa pokrojone na zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente . Wlać ok. 100 ml. wody dodać koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy.
4.Usmażone ryby przekładamy do naczynia na wierzchu przykrywamy warstwą duszonych warzyw.
Komentarze