Ryba po grecku

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Klasyczny i prosty przepis na rybę po grecku którą można serwować na ciepło i na zimno. Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo u nas w menu na święta Bożego Narodzenia.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz
    2 marchewki
    1 spora pietruszka korzeń
    pół małego selera
    2 średnie cebule
    ok. 50 gramów przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    3/4 kulki ziela angielskiego
    2/3 liście laurowe
    szczypta cukru
    sok z cytryny
    olej do smażenia
    Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na dowolnej wielkości kawałki przyprawiamy solą, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor .
  • 2. Warzywa obieramy.
    Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa na zapałkę.
  • 3. Cebulę krótko podsmażamy na oleju następnie dodajemy warzywa pokrojone na zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente . Wlać ok. 100 ml. wody dodać koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy.
  • 4. Usmażone ryby przekładamy do naczynia na wierzchu przykrywamy warstwą duszonych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować