Pyszny, aromatyczny, zdrowy rosół drobiowy. Gotuje bardzo często, bo moja rodzinka bardzo lubi rosołek. Polecam.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 ćwierć udko z kurczaka
1 szyjka z kaczki
5 dużych marchewek
1 duża pietruszka
1/2 małego selera
2 średnie cebule
natka pietruszki
kilka liści pora i selera
5 litrów wody
sól do smaku
pieprz do smaku
0,5 kg makaronu
woda do makaronu
1 łyżeczka soli do gotowania makaronu
1 łyżka oleju do gotowania makaronu
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Mięso myjemy i zdejmujemy skórę i tłuszcz, wkładamy do gotującej się wody i zbieramy szumowiny. W międzyczasie włoszczyznę obieramy myjemy i kroimy wzdłuż. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obsmażamy na patelni. Po godzinie gotowania mięsa wkładamy do garnka pokrojoną włoszczyznę, cebulę i umyte liście pora i selera. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Rosół podajemy z makaronem i dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze