Babciny rosół drobiowy

4.99 (181 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Rosół nie jest moją ulubioną zupą. Jak mam do wyboru pomidorową, barszcz czerwony i rosół, to na stop procent wybiorę którąś z tych dwóch pierwszych zup. Wyjątek robię jedynie u Babci Helenki, bo jej rosół smakuje najlepiej na świecie!

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka + 1 porcja rosołowa
    3-4 marchewki
    1-2 pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 cebula
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    gałązka lubczyku
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Babciny rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Zagotowujemy je i zbieramy szumowiny, które utworzyły się na powierzchni. Dodajemy obrane warzywa: marchewki, pietruszki, selera i pora. Cebulę pozbawiamy pierwszej zewnętrznej łupiny, a pozostałe zostawiamy. Cebulę przecinamy na pół i każdą z połówek opalamy nad ogniem, tak aby była prawie czarna. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do garnka. Wsypujemy około 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałązkę lubczyku i całość gotujemy na jak najmniejszym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Należy uważać aby rosół się nie zagotował, gdyż wtedy zmętnieje. Gotowy rosół doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i w miarę potrzeby solą. Podajemy z makaronem nitki, obficie posypany natką pietruszki. Jeśli chcemy aby rosół był mniej tłusty, to ugotowany zostawiamy do całkowitego wystudzenia - tłuszcz zastygnie wtedy na powierzchni i możemy go zebrać za pomocą łyżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować