Rosół cielęco - drobiowy

4.49 (168 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiejsza propozycja to tradycja polskiej kuchni czyli smakowity i aromatyczny rosół cielęco - drobiowy z dodatkiem suszonych borowików oraz makaronem. Smak tej klasycznej zupy, przeniesie nas w najwspanialsze smaki naszego dzieciństwa :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - około 800 g cielęciny z kością
    - około 600 g drobiowych części rosołowych (skrzydełka, udka, nóżki)
    - włoszczyzna (marchewki, pietruszka, por, kawałek selera i kapusty włoskiej)
    - 1 cebula biała
    - 2 suszone borowiki
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - sól i pieprz

    DODATKI:
    - makaron nitki (najlepiej domowy)
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół cielęco - drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zbieramy powstały "szum".
  • 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem. Marchewkę, seler, pietruszkę, por i kawałaek kapusty włoskiej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z suszonymi borowikami, przypieczoną cebulką, listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Rosół gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a całość nabierze intensywnego smaku i aromatu.
  • 3. Gotowy rosół doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować