Zamiast nudnego mielonego kotleta, można przyrządzić tę roladę. To zupełnie inny sposób na obiad. Nie jest bardzo pracochłonny, a w czasie kiedy rolada się piecze masz czas na inne rzeczy :)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mięso mielone indycze: 700 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- ziarenka smaku: 1 łyżeczka
- pieprz do smaku: 1 szczypta
- przyprawa w płynie typu maggi: 0.5 łyżeczki
- ogórek kiszony duży: 1 sztuka
- świeża czerwona papryka: 0.25 sztuki
- żółty ser (plastry): 2 sztuki
Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy.
Masę wykładamy na folię aluminiową. Układamy ją rozcierając na mniej więcej prostokąt. Układamy bliżej jednego brzegu pokrojone wzdłuż w plastry ogórka, paprykę pokrojoną w paski i plastry żółtego sera.
2.Delikatnie zwijamy przygotowaną masę w rulon posługując się folią aluminiową. Staramy się, aby mięso ułożone było tak, żeby po zrolowaniu, można było zakręcić lub zawinąć brzegi folii. Układamy w formie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 50-60 minut w temp. 180*C.
3.Po wyjęciu kroimy na plastry około 1,5 cm. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą - według własnego uznania. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub groszkiem z marchewką.
POLECAM
Komentarze