Rolada z mielonego mięsa

4.98 (162 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Mam dla Was propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość że smaczna, to i efektowna!

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm

    1kg mielonej szynki wp lub łopatki
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka lubczyku
    Sól, pieprz do smaku
    Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku

    Nadzienie:
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    ¼ średniego selera
    ⅓ małego pora
    1/4 średniej główki kapusty
    150g kiełbasy lub boczku
    100g pieczarek
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 mały kremowy serek topiony
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka śmietany
    sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.98 (162 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada z mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Z jego przygotowaniem schodzi dłużej, więc od niego zaczniemy. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki.

    Rolada:
    Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Rozsmarowujemy delikatnie nożem po całości, pozostawiając z jednego dłuższego boku ok 3cm pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować