Mam dla Was propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość że smaczna, to i efektowna!
3 godz.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm
1kg mielonej szynki wp lub łopatki
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
Sól, pieprz do smaku
Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku
Nadzienie:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
¼ średniego selera
⅓ małego pora
1/4 średniej główki kapusty
150g kiełbasy lub boczku
100g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mały kremowy serek topiony
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżeczka śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
1 łyżka oleju
Rolada z mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Z jego przygotowaniem schodzi dłużej, więc od niego zaczniemy. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki.
Rolada:
Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Rozsmarowujemy delikatnie nożem po całości, pozostawiając z jednego dłuższego boku ok 3cm pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry.
Komentarze