Rolada z mięsa mielonego

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.

Dekoracyjna rolada z mięsa mielonego,szpinaku,jajek i pieczonej papryki.Doskonale sprawdza się jako danie na specjalne okazje, rodzinną imprezę lub domowe przyjęcie.Polecam zwłaszcza dla miłośników szpinaku i pieczonej papryki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego łopatki lub karkówki

    2 łyżki bułki tartej

    1 jajko

    2 łyżki gęstej śmietany 18%

    3 ząbki czosnku

    1/2 cebuli

    sól, pieprz, dowolne przyprawy ( u mnie musztarda rosyjska, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, vegeta bronia)
    Warstwa ze szpinaku:

    500g szpinaku w liściach mrożony

    1/2 cebuli

    3 ząbki czosnku

    2 łyżki parmezanu

    Sól,pieprz

    Warstwa z omletem:

    4 jaja

    dowolne przyprawy

    Warstwa z papryki:

    4 papryki czerwone.

    Dodatkowo 6 łyżek parmezanu do posypania warstw
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z mięsa mielonego 1. Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką lub włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki w razie potrzeby przepłukać pod bieżącą wodą z resztek skórki.

    1. Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.

    2. Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić. Dać na sitko do odsączenia nadmiaru płynu. Wystudzić.

    3. Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj)

    4. Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.
    5.Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem
    6.Na szpinak wyłożyć omlet posypać parmezanem,
    7.Na omlet wyłożyć paprykę,posypać parmezanem
    Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na papier do pieczenia lub folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec około 30 minut po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze kolejne 10 minut. Odłożyć do wystygnięcia. Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować