Polędwiczki ziołowe z jabłkiem

4.49 (151 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięso i nie należy smażyć jej zbyt długo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    2 jabłka
    2 cebule
    2 czubate łyżeczki musztardy stołowej
    2 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Polędwiczki ziołowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości 1 cm, a następnie każdy rozbić ręką mocno dociskając.
    Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Każdy plaster polędwiczki posmarować z dwóch stron pastą z musztardy. Odstawić na około 15 minut do lodówki.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć polędwiczkę z dwóch stron na rumiany kolor.
    Kiedy będzie już gotowa, w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie i posypać mięso. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać plasterki jabłek oprószyć solą i pieprzem (szczyptą) i chwilę smażyć wraz z cebulą.
    Na półmisek wyłożyć jabłka polędwiczki i wszystko obłożyć zeszkloną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować