Placki na maślance z suszonymi figami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g maślanki
    2 jajka
    cukier według własnego smaku (dałam 2 łyżki)
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    5 suszonych fig

    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki na maślance z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubić jajka z cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
    Figi pokroić drobno i wymieszać z ciastem.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować