Placki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g maślanki
2 jajka
cukier według własnego smaku (dałam 2 łyżki)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
5 suszonych fig
Placki na maślance z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ubić jajka z cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
Figi pokroić drobno i wymieszać z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze